Fõ tartalom

Képzéseink

A Közösségfejlesztők Egyesülete (E-000954/2014) a 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvénynek megfelelve 2014. december 2-tól rendelkezik engedéllyel. A képzési programok a felnőttképzési törvény „D” egyéb képzések, illetve „B” egyéb szakmai képzések kategóriájába tartoznak.

A képzési rendszer megújítása során képzési filozófiánk az volt, hogy ajánljunk a közösségfejlesztés és a közösségi munka területén képzési lehetőségeket helyi emberek számára és szakemberek számára egyaránt. Ennek megfelelve két képzési programunkba a belépés feltétele a 8  általános iskolai végzettség és célja, hogy a helyi emberek számára ismereteket és közösségi szemléletet közvetítsen.  A további képzéseink belépési feltétele a gimnáziumi érettségi, ezek a tananyagok szakemberek számára készültek azzal a céllal, hogy a munkájukba képesek legyenek a  közösségi  gondolkodást beépíteni. 

A Helyi emberek számára ajánlott képzések:

-      Helyi közösségek képzése (nyilvántartásba vételi száma: E000954/2014/D006): 24 órás képzés, a belépés feltétele 8 általános iskolai végzettség. A képzésben résztvevő képes lesz arra, hogy:  a közösségi munkában aktív helyi lakosok közösségi gondolkodását kiszélesítse és elmélyítse; a saját szomszédságához és annak a tágabb környezetéhez való viszonyát elemezze; helyi cselekvésekre motivációt építsen; a település egészébe kezdjen gondolkodni, bemutatni a közösségi fejlesztés lehetőségeit.

 

-     Közösségi munka (nyilvántartásba vételi száma: E000954/2014/D001): 40 órás képzés, a belépés feltétele 8 általános iskolai végzettség.  A képzésben résztvevő képes lesz arra, hogy:  a településeken szervezett és tudatos cselekvésekbe kezdjenek a társaik bevonásával; felkeltsék a közösségben a változtatás-változás iránti szükségletet, továbbá felderítsék, azonosítsák a közösségi kezdeményezéseket, kezdeményezőket, majd segítsék azok megerősödését.

 

Szakemberek számára ajánlott képzések:

-   Közösségi mentorálás (nyilvántartásba vételi száma: E000954/2014/D003): 60 órás képzés, a belépés feltétele érettségi vizsga.  A képzésben résztvevő képes lesz arra, hogy:  erősítse a térség, a település szereplői közötti együttműködést; a kistelepüléseken, hátrányos helyzetű térségekben, városokban élők lehetőségeit javítsa a közösségi alapú együttműködésre való felkészítés biztosításával; javítsa a térségekben élők életminőségét, a képessé tételen keresztül; embereket szólítson meg, és közösségi helyzeteket teremtsen.

-     Közösségi tervezés (nyilvántartásba vételi száma: E000954/2014/D004): 24 órás képzés, a belépés feltétele érettségi vizsga. A képzésben résztvevő képes lesz arra, hogy:  közösségi tervezési folyamatot valósítson meg; felismerje miért érdemes közösségi részvétellel tervezni; a folyamat szereplőit összehozza, kiválassza a megfelelő módszereket; elemezze a hazai közigazgatási rendszer különféle szintjein a hivatalos döntés-előkészítési folyamatokat, azok tipikus jellemzőit és lépcsőit; nyilvánossá tegye a tervezés folyamatát a közösségben.

-          Közösségi gazdaságfejlesztés (nyilvántartásba vételi száma: E000954/2014/D005): 24 órás képzés, a belépés feltétele érettségi vizsga. A képzésben    résztvevő képes lesz arra, hogy: felismerje a közösségi gazdaságfejlesztés gondolkodásmódját, megvalósulási lehetőségeit, módszereit, szervezeti formáit;
a hazai és nemzetközi gyakorlatokat elemezni tudja; a környezetében közösségi gazdaságfejlesztési folyamatot kezdeményezzen.  

-        Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka (nyilvántartásba vételi száma: E000954/2014/002): 60 órás      képzés, a belépés feltétele érettségi vizsga. A képzésben résztvevő képes lesz arra, hogy: bemutassa az elmúlt években lejátszódott, a szegénységben élőket érintő társadalmi folyamatokat, illetve a szegények helyzetét befolyásoló társadalmi válaszokat; a kormányzati és helyi fejlesztési- és szociálpolitika következményeit a társadalmi kirekesztés, ellátatlanság, szegregáció, szegénység, etnicizálódás dimenzióin keresztül elemezze azt; felismerjék a szociális          ellátórendszer, a kapcsolódó területek (egészségügy, oktatás, foglalkoztatás) és a fejlesztési folyamatok működésének ellentmondásait;  felismerje azokat a
működésmódokat, amelyek a helyi önkormányzatok és közintézmények döntéshozói és munkatársai, általában a hivatalok és hatóságok, a különböző kapcsolódó területen dolgozók szubjektív hozzáállása következtében kizárják a legszegényebbeket bizonyos ellátásokból és szolgáltatásokból; értelmezze az aktuális törvényi szabályozást és irányelveket és az így adott keretek közötti működést.

-        Közösségfejlesztés elmélete és az első lépések (nyilvántartásba vételi száma: E-000954/2014/D007): 24 órás képzés, a belépés feltétele érettségi      vizsga. A képzésben résztvevő képes lesz arra, hogy a közösségfejlesztéshez és a közösségi munkához szükséges elméleteket, fogalmakat, elveket átlássa;        a problémákra közösségi megoldásokat dolgozzon ki; elkészítse az erőforrások elemzését; megtervezze a közösségi tanulás folyamatát a cselekvésekben;                    motivációt építeni a közjóért való cselekvésre; megszervezni a partnerséget és együttműködéseket.  

-    Közösségfejlesztés gyakorlati tevékenységei (nyilvántartásba vételi száma: E-000954/2014/D008): 24 órás képzés, a belépés feltétele érettségi vizsga.
A képzésben résztvevő képes lesz arra, hogy a közösségfejlesztési folyamatban használandó különböző eszközökből és módszerekből kiválassza a közösség számára legmegfelelőbbet; azonosítsa a helyi települési-közösségi problémákat; a problémákra közösségi megoldásokat alkalmazzon; embereket megszólítani,
aktivizálni, bevonni a közösségi folyamatokba; megfogalmazni közösségi együttműködések, programok, folyamatok megtervezését és levezetését.    

 

Szakmai képzés:

-      Közösségfejlesztő (nyilvántartásba vételi száma: E000954/2014/B001): 120 órás képzés, a belépés feltétele érettségi vizsga. A képzésben résztvevő képes
lesz felismerni a közösségfejlesztés iránti szükségletet; nemzetközi összefüggésben szemlélni a munkáját, valamint felismerni és bemutatni a helyi és    kistérségi fejlesztés jó gyakorlatát mások és saját példáin keresztül; megtervezni a közösségfejlesztő szaktevékenység alapfolyamatait; átlátni a saját helyzet megismerésének és megértésének, a partnerségépítésnek, a helyi nyilvánosság fejlesztésének, a saját szervezetek létrehozásának és működtetésének, a   közösségi tervezésnek a fontosságát; elemezni a közösségfejlesztői munkát, reflektíven dolgozni; megtervezni egy lokális önszerveződési folyamatot, kutatni a közösségi szerveződés helyi történeti aspektusait.

 

Amennyiben a fent ajánlott képzéseink között nem talál megfelelőt abban az esetben egyéni egyeztetést követően a közösségfejlesztés, közösségi munka témakörében Egyesületünk vállal tananyagok kidolgozását, engedélyeztetését

 

Az ügyfelek tájékoztatására, képzésekkel kapcsolatos ügyeik intézésére az egyesület képzési ügyfélszolgálatot működtet.
A képzési ügyfélszolgálat elérhetőségei:

helyszín:                       1074 Budapest, Szövetség u. 35.

ügyfélszolgálati idő:      hétfő 10-14h-ig előzetes telefonos egyeztetés alapján.

telefonos elérhetőség:  1/ 201-5728-as telefonszám ügyfélfogadási időben

e-mail:                           Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az ügyfélszolgálaton elérhető további információk:

  • Felnőttképzési engedélyek
  • Panaszkezelési rendszer szabályai
  • Minden a szervezet felnőttképzési tevékenységével összefüggő és nyilvános további információ (oktatók, tananyagok, oktatási helyszín megközelíthetősége, ellátás, a szervezetnél nyomtatott formában elérhető szakirodalom).
  • Minőségpolitika

Panaszkezelési tájékoztató

Reklamációs lap 

Minőségirányítási kézikönyv

Felnőttképzési engedélyek