Fõ tartalom

A Közösségfejlesztők Egyesülete 2016-ban is megrendezi éves Közösség konferenciáját, ezúttal az ELTE TáTK Humánökológia szak, valamint az ELTE TáTK Közösségi és Civil Tanulmányok szak közreműködésével. Arról beszélgetünk, hogy a közösségi alapú helyi kezdeményezések esetében miként értelmeződnek a „közösség”, „közösségi”, „közösségi alapú” fogalmak, valóban közösségiek –e az annak mondott kezdeményezések; mi lehet az oka annak, hogy nő az ilyen jellegű kezdeményezések száma és az ezek iránti igény, és hogy milyen esélyeik vannak a közösségi alapú gazdasági kezdeményezéseknek ma Magyarországon.

A Közösségfejlesztők Egyesülete 2016-ban is megrendezi éves Közösség konferenciáját, ezúttal az ELTE TáTK Humánökológia szak, valamint az ELTE TáTK Közösségi és Civil Tanulmányok szak közreműködésével.

Konferenciánk témája a „Mi az, hogy mi?” kérdés boncolgatása elméleti felvetések, valamint hazai közösségi gazdasági kezdeményezések elemzése nyomán. Arról beszélgetünk, hogy a gazdaság különböző területein felbukkanó, közösségi alapú helyi kezdeményezések esetében miként értelmeződnek a „közösség”, „közösségi”, „közösségi alapú” fogalmak, valóban közösségiek –e az annak tekintett kezdeményezések; hogy mi lehet az oka annak, hogy érzékelhetően nő az ilyen jellegű kezdeményezések száma és az ezek iránti igény városon és vidéken egyaránt, és hogy milyen esélyeik vannak a közösségi alapú gazdasági kezdeményezéseknek ma Magyarországon.

A Közösségfejlesztők Egyesülete először 2003-ban, Varga A. Tamás emlékére rendezte meg a Közösség konferenciát, 2011-től kezdve éves szakmai konferenciáinkat valamennyi alapító emléke tiszteletének szenteltük. 

A megemlékezésen túl a Közösség Konferenciák megrendezésének eredeti célja az volt, hogy a közösségfejlesztés területén dolgozó szakemberek évente egyszer személyesen tájékoztassák egymást munkájukról, tapasztalataikról, nehézségeikről, s lehetőség nyíljon együttműködések kialakítására, a lehetséges szinergiák feltérképezésére, valamint a szakemberek továbbfejlődésére. Az évek során ez a funkció két irányban bővült: egyrészt a konferenciák, előadások során egyre többféle elméleti megközelítés és téma jelent meg, másrészt megerősödött az esemény szakmaközi jellege – a Közösség Konferencia előadói, résztvevői között egyre több társszakma képviselőjét üdvözölhettük. Az éves Közösség Konferenciákat kezdetben a Magyar Művelődési Intézettel, később (2013-ig) annak jogutódjaival együttműködésben rendeztük meg.

A Közösség Konferenciák tematikája évente változó aspektusból és hangsúllyal járta körül a közösségi részvétel, közösségi tanulás, közösségi művelődés, valamint a közösségeket közvetlenül érintő egyéb területek kérdésköreit. A konferenciák címei, témái:

2003: Közösségek

2004: A jó közösségi gyakorlat

2005: Nyilvánosság, hálózatok, részvétel

2006: Aktív európai állampolgáriság

2007: Közösségi tanulás

2008: Közösségi munkahelyteremtés

2009: A közösségfejlesztés 20 éve

2010: Szövetség a közösségi részvétel fejlesztéséért

2011: ÜGYes civilek

2012: A közösségi művelődés megújulásának szükségessége

2013: Szakmai együttműködések a közösségek fejlesztésében

2014: A közösség dicsérete – 25 éves a Közösségfejlesztők Egyesülete

A Közösségkonferenciákról szóló beszámolók elérhetőek az Adattárban.