Fõ tartalom

Március 19-én délután a Gönci kistérségi iroda egy különleges szakmai alkalomnak adott teret. Világszerte (de kora reggeli információink szerint 36 országban biztosan) ezen a napon ünnepelték a Szociális Munka Világnapját. Magyarország 6 éve csatlakozott a kezdeményezéshez, jellemzően budapesti programokkal, de ezzel az ünnepi műhelymunkával Abaúj is feltette magát a térképre.

Ünnepi műhelymunkáról volt szó, igen. Ünnepi abban az értelemben, hogy ezen a napon szociális munkások (és más segítő szakmák, például a közösségfejlesztők) világszerte egy pillanatra megálltak és közösen ünnepelték a szakma eredményeit, ezzel is üzenve közösségüknek – vezetőiknek, hogy a szakmának nem csak helye van a társadalomban, hanem rendkívül fontos szerepet tölt be annak működ(tet)ésében is. Ez az üzenet Göncön biztosan célba ért.

            Az idei év az emberi kapcsolatokra fókuszált, a kapcsolódó szakmai téma pedig a kölcsönös függőség volt. Ez a gondolat, ha más fogalmakkal is, mint pl. képessé tétel a „kliensekkel” való munkában, vagy szakmaköziség az intézményi együttműködés terén esszenciális eleme a szakma napi gyakorlatának. Eleme és egyben feltétele is, utalva arra, hogy a szociális szakma egyedül képtelen megoldani a társadalmi kihívásokat. Képtelen, ugyanakkor meg fogja próbálni. Viszont mind többen lépnek be ebbe a mezőbe, mind több szereplő veszi ki részét a cselekvésből, annál nagyobb esély van a valódi változásra. A találkozó keretében, mi az ilyen történeteket kerestük. Történeteket, az ő történeteiket, amelyek példát állítanak egy ideálisan működő világ számára.