Fõ tartalom

Hétköznapi hősök, akik önzetlenül tesznek a közjóért; közösségek, amelyek segítik az egyént és közös jól-létünkért munkálkodnak; változásra van szükség, de képesek vagyunk-e változtatni? – többek között ezeket a témákat járjuk körbe XII. Nyári Egyetemünkön, mely ezúttal a Közösségi Önsegítő Rendszerek Fesztiválja (KÖRFESZT) is egyben, előadások, szakmai műhelyek, közös cselekvések segítségével, illetve a mindennapi életben hasznosítható gyakorlati megoldások bemutatásával. Helyi gazdaság, helyi élelmiszer, átalakuló közösségek, energetika kerül terítékre elméleti, gyakorlati megközelítésben, hogy közelebb kerüljünk a NAGY kérdésekre adandó válaszokhoz. A helyszín Kunbábony, a Civil Kollégium háza, 2015. július 30-augusztus 2. között.

 


Július 30., csütörtök

15-18 óra: Ismerkedjünk! Mivel a Nyári Egyetem és a KÖRFESZT zajlik egyszerre, sokan leszünk, akik először találkozunk, nem ismerjük majd egymást. Több napot, fontos órákat fogunk együtt eltölteni, ezért célszerű mihamarabb megismerkednünk egymással. Bemutatkoznak a közösségek, a különböző helyszínek, és közösen főzünk.


19-21 óra: Közösségi leltár: Az elmúlt évek során számos kutatás és kutató vizsgálta a fenntarthatósági, közösségi kezdeményezéseket – elméletben nagyon sokat tudunk tehát. Mit látták belőlünk, a munkánkból? Milyen változások tapasztalhatóak, s ezek milyen irányba mutatnak? Meghívott vendégeink segítségével hazai és nemzetközi példákat egyaránt áttekintünk, s megpróbálunk nyomára bukkanni néhány kutatási eredménynek.
Még: Körmönfonás Berta műhelye, fonás maradék fonalakból, barátságkarkötő; Növényi elsősegélyláda, teakóstoló Margittal; Nagyi mesél, altató.


Július 31. péntek

9-11 óra: Önkormányzat – önrendelkezés – plenáris beszélgetés Az önkormányzatok intézménye a mai Magyarországon vajon mennyire van összhangban az önkormányzatiság eszméjével? Mi motiválja a közösség vezetőit, hogy együttműködjenek a lakossággal? A beszélgetésre olyan polgármestereket, önkormányzati képviselőket és közösségeket várunk, akik keresik, esetleg már meg is találták településük, vagy a települési élet egyes szegmenseinek, közösségi alapú működtetéséhez szükséges eszközöket, módszereket.


Még: Műhelybeszélgetések és interaktív foglalkozások offline és online közösségi tervezésről, döntéshozók és laikusok sikeres együttműködéseiről; Inspiráló Gazdasági Közösségek Klubja; Helyi élelmiszerek – hogyan, hányfélét? Hogyan lehet megoldani a közös étkeztetést legálisan közösségi alkalmakon? Vegyescsoport Jam, játékok csoportvezetéshez; Zsonglőrködés ördögbottal és pónival; Virágbomba készítés és közben beszélgetés a gerillakertészetről; Nagyi mesél, altató.


20.00-tól: Nemzeti Inzultáció arról, hogy hol is élünk voltaképpen, mi történik velünk, merre felé haladunk, avagy sodródunk.


Augusztus 1. szombat

9-11 óra Közösség és tér – hatás és visszahatás – plenáris beszélgetés Mit jelent számunkra a tér, mitől lesz közösségi, és miért is fontos erről sokat beszélni? Körbejárjuk, miként hat egymásra a közösség léte és a rendelkezésére álló tér mennyisége és minősége. Különböző térhasználatokban megvalósuló közösségi együttműködéseket mutatunk be, inspiráló hazai kezdeményezéseket mutatunk be.


Még: Műhelybeszélgetések és interaktív foglalkozások: vonzó és taszító terekről építész szemmel; Közösségi kertek, hogyan csináljuk jól? Városi terek és emberi kapcsolatok, összefüggések; Átalakulunk? Mit tanultunk a Kisközösségek Átalakulásban programban végzett közös munkából? Helyi gazdaság: hogyan hozzunk létre helyi bevásárló kártyát? Nyilvános konzultáció arról, hogy hogyan szerezzünk és szervezzünk közösségi teret; Mihez kezdjek a birkám gyapjával? Nemezelés és kártolás; Paticsfalazás; Permakultúra műhelymunka; Örömzene, hozz egy hangszert, készíts egy hangszert!


Augusztus 2. vasárnap

11.30-13.00 óra Hálózatosodás – avagy a sok kicsi mire megy? – facilitált akvárium-beszélgetés Ma már szinte kötelezően hálózatokban gondolkodunk – de miért is? Szükségünk van-e hálózatokra, és ha igen, mifélékre? Valamennyiünknek vannak hálózatok létrehozásával, működésével, nehézségeivel és előnyeivel kapcsolatos tapasztalataink, a konklúziók lehetnek eltérőek is.


Még: Műhelybeszélgetések és interaktív foglalkozások: Közösségszervezés, Közösségek és önsegítő csoportok szerepe a szenvedélybetegség kezelésében; Körmönfonás, madzagolás, és paszománykészítés kizárólag gyapjúból; Kisközösségek Átalakulásban merre tovább?


Állandó helyszíneink: Nagyszínpad (plenáris beszélgetések), Dóm, Fonó, Grundk3rt Kerti Porta, Átalakuló Közösségek Sátor


A program megvalósulásához hozzájáruló közösségek: Átalakuló Wekerle, Részvétel a Távolból Csoport, Bagázs, Dialóg Egyesület, Adacs-Bábony Szociális Szövetkezet, SZÖSZ, Grundkert, Szövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért, CIRMI Rádió, Jó Szomszédok, Pécsi Hősök tér Kelet Fénye, Nagyszékelyi KÖRTE, Kereszteződés Szociális Szövetkezet.


A helyszínről: a Civil Kollégiumhoz tartozó területen a rendezvény ideje alatt működő Öko-kertet és fenntartható infrastruktúrát (komposzt WC, napzuhany, verem, rakétakonyha) is lehet tanulmányozni, a permakultúra konyhaműhely pedig remek alkalmat ad tapasztalat-szerezésre, tudáscserére!


Gyerekek, fiatalok: a programidőszak alatt a gyermekek aktív részvételére animátor által vezetett foglalkozások adnak lehetőséget, de a FONÓ és a Grundk3rt sátorban és a technológiai műhelyekben is olyan programok várhatóak, melyek minden korcsoportnak megfelelnek. Angol nyelvű műhelyeket is tartunk, 30 más országból származó fiatal vendégünk ezzel színesíti a közös programot.


Programunk még formálódik, ezért érdemes figyelni híreinket!


Jelentkezési lap és folyamatosan frissülő információk a XII. Nyári Egyetem és KÖRFESZT a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért programról: http://kunbabonyinye.blogspot.hu


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Közösségfejlesztők Egyesülete
Védegylet
Civil Kollégium Alapítvány
Profilantrop Egyesület