Fõ tartalom

A Közösségfejlesztők Egyesülete először 2003-ban, Varga A. Tamás emlékére rendezte meg a Közösség konferenciát, 2011-től kezdve éves szakmai konferenciáinkat valamennyi alapító emléke tiszteletének szenteltük. 

A megemlékezésen túl a Közösség Konferenciák megrendezésének eredeti célja az volt, hogy a közösségfejlesztés területén dolgozó szakemberek évente egyszer személyesen tájékoztassák egymást munkájukról, tapasztalataikról, nehézségeikről, s lehetőség nyíljon együttműködések kialakítására, a lehetséges szinergiák feltérképezésére, valamint a szakemberek továbbfejlődésére. Az évek során ez a funkció két irányban bővült: egyrészt a konferenciák, előadások során egyre többféle elméleti megközelítés és téma jelent meg, másrészt megerősödött az esemény szakmaközi jellege – a Közösség Konferencia előadói, résztvevői között egyre több társszakma képviselőjét üdvözölhettük. Az éves Közösség Konferenciákat kezdetben a Magyar Művelődési Intézettel, később (2013-ig) annak jogutódjaival együttműködésben rendeztük meg.

A Közösség Konferenciák tematikája évente változó aspektusból és hangsúllyal járta körül a közösségi részvétel, közösségi tanulás, közösségi művelődés, valamint a közösségeket közvetlenül érintő egyéb területek kérdésköreit. A konferenciák címei, témái:

2003: Közösségek

2004: A jó közösségi gyakorlat

2005: Nyilvánosság, hálózatok, részvétel

2006: Aktív európai állampolgáriság

2007: Közösségi tanulás

2008: Közösségi munkahelyteremtés

2009: A közösségfejlesztés 20 éve

2010: Szövetség a közösségi részvétel fejlesztéséért

2011: ÜGYes civilek

2012: A közösségi művelődés megújulásának szükségessége

2013: Szakmai együttműködések a közösségek fejlesztésében

2014: A közösség dicsérete – 25 éves a Közösségfejlesztők Egyesülete

A Közösségkonferenciákról szóló beszámolók elérhetőek az Adattárban.