Fõ tartalom

Hajnal László

 

Beke Pál Emlékcímet adományoz Hajnal Lászlónak elismerésül a közösségi művelődés  területén végzett
értékteremtő munkájáért * Budapest, 2018. május 29.

Különös értéke munkájának és magatartásának, hogy sosem sablonos megoldásokban gondolkodik, hanem nagy élet-igenléssel, érzékenységgel helyben találja meg azokat az ügyeket, hiányokat, lehetőségeket, erőforrásokat, amelyekre aztán reagál, és az általa kezdeményezett folyamatokat mindig egyben egy tanulási-fejlődési folyamatnak is tekinti, folyamatosan csiszolja, finomítja. Meggyőződésünk, hogy emberi kvalitásai, szakmai felkészültsége, kollegalitása nagyban segíti, hogy kiemelkedő munkát végezzen.   *** GRATULÁLUNK LACI, örülünk és egyben büszkék vagyunk rá, hogy tagjaink között tudhatunk! 

 

Részletek a méltatásából: 

Hajnal László egy budapesti lakótelepen: Újpalotán, az ottani Szabadidő Központ (USZIK) alkalmazottjaként vált szakemberré. Nagyon alapos, lelkiismeretes és rendkívül szívós ember.

A művészeti tevékenységektől (Újpalotán egy máig is jelentős helyi Galériát alapított), a rendezvényekig, a fiatalokkal való munkától a közép- és idősebb korosztályig - számtalan területen nyújtott és nyújt kiemelkedőt.

A városi közösségi művelődési feladatokon túl a falusi munkában is otthonos – egy alig 100 lelkes kis Szolnok megyei faluban, Óballán végez küldetésszerű munkát – többnyire önkéntesként több mint 15 éve. A helyieknek reményt adó közösségi programokat, fesztiválokat szervez, helyi egyesület alakítását kezdeményezte és segítette.

Ezen túlmenően, lakóhelyén, Törökszentmiklóson évekig a fiatalokkal dolgozott kitartóan – egy régi mozit: a Lukács mozgót élesztették újjá, s varázsoltak bele ifjúsági közösségeket, a kisvárosban különféle kulturális mozgalmakat pl. utcazene fesztiválokat kezdeményezett és segített – és szervez ma is, közösségi eseményeket vezet. Több éve rendezi a sok embert vonzó „Törökszentmiklósi értékek klubja" című rendezvény-, előadás- és beszélgetés sorozatot.

A 2000-es években éppen Beke Pál ajánlotta őt a város akkori vezetőinek különös figyelmébe. Néhány éve az NMI Szolnok megyei Irodájának lett munkatársa, majd vezetője: jártas szinte valamennyi települési típus kulturális-közösségi feladataiban. Jelenleg a Cselekvő Közösségek program mentoraként dolgozik. Munkájának elismertsége abból is látszik, hogy a környező települések polgármesterei is rendszeresen felkérik arra, hogy ötleteivel, meglátásaival segítsen be a közösségi-kulturális élet fellendítésébe - Nagykörűben, Tiszatenyőn dolgozott/-zik rendszeresen, de alkalmilag talán még több más településen is. A közelmúltig Törökszentmiklóson egy roma integrációs programban is dolgozott - lényegében családmentorként.

A gyakorlatban, de elméletben is jellemző alapossággal végzi a szakmai munkáját, tapasztalatait színvonalas publikációkban foglalja össze, teszi közzé azokat. A hagyományosabb népművelői/művelődésszervezői feladatokat és a közösségfejlesztést is elkötelezetten, nagy elkötelezettséggel végzi, ezeket tekinti igazi hivatásának. Rendszeresen fejleszti szakmailag önmagát. Korábban részt vett és eredményesen végzett a Közösségfejlesztők Egyesületének 120 órás szakmai képzésén, mostanában a CSK valamennyi felkészítésén kiemelkedő elkötelezettséggel szerepelt. 

Különös értéke munkájának és magatartásának, hogy sosem sablonos megoldásokban gondolkodik, hanem nagy élet-igenléssel, érzékenységgel helyben találja meg azokat az ügyeket, hiányokat, lehetőségeket, erőforrásokat, amelyekre aztán reagál, és az általa kezdeményezett folyamatokat mindig egyben egy tanulási-fejlődési folyamatnak is tekinti, folyamatosan csiszolja, finomítja.

Meggyőződésünk, hogy emberi kvalitásai, szakmai felkészültsége, kollegalitása nagyban segíti, hogy kiemelkedő munkát végezzen a helyi közösségekkel minden így mostanában a Cselekvő Közösségek programja mentoraként is.